Boru çevresine uygulanan mastik ile yangın yalıtımı yapılması

Boru Çevresine Uygulanan Mastik ; Yangın Yönetmeliği Madde 26, yapılardaki döşemelerin yangın dayanımlı olmasını tariflerken, döşemelerde alev, duman ve zehirli gaz geçişine imkan tanıyan boşlukların olamayacağını, her kat döşemesinin bir ayrı bir yangın zonu oluşturduğunu ifade eder. Ayrıca, Madde 25’de yangın bölmesi ve yangın duvarı olarak kullanılan duvarlarda da yangın yayılımının engellenmesini, döşemelerden geçmek zorunda olan tüm tesisat borularının, geçiş yaptıkları delik çevresinde uluslararası laboratuarlar tarafından yangın testine tabi olmuş, malzeme ve detaylar ile sertifikalanmış bir nokta detayı ile korunması gereğini bildirir.

Bu yangın durdurucu detayı; ilgili yangın durdurucu mastik ürünü kullanılarak şaftı geçen metal boru 4 inç çapa kadar çelik borunun veya 4″ çapa kadar Bakır borunun geçmesi durumunda Yangın Durdurucunun F120 dakika yangın dayanımını temin ettiği UL tarafından test edilmiş ve sertifikalanmıştır. Uygulama şartlarında farklılık olması durumunda teknik birimimize başvurarak, farklı çözüm imkanlarını danışabilirsiniz.

Boru Çevresine Uygulanan Mastik

4" Çelik veya Bakır Boru Geçişi

Onay Tarihi: 23/10/2019

Yangın Dayanımı: 120 Dakika

Detay No: C-AJ-1088

Detay Tipi: Tümü / Şaft Geçişi

Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar

Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm / Betonarme Döşeme Kalınlığı > 127 mm / Beton Blok veya Tuğla duvar

Döşeme veya Duvardan geçen Boru Çevresine Yangın Durdurucu Mastik Uygulama Detayı C-AJ-1088
Döşeme veya Duvardan geçen Boru Çevresine Yangın Durdurucu Mastik Uygulama Detayı C-AJ-1088

Geçen Tesisat: Metal Boru, Konduit

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

1) Döşeme veya Duvar

min 114 mm kalınlığında ve 1600-2400 kg/m³ yoğunluğunda beton ile üretilmiş betonarme döşeme veya duvardır. Duvar ayrıca Beton Blok kullanılarak da yapılabilir. Maksimum delik çapı 380 mm olabilir.

2) Metal Boru

Tesisat Deliğinin içinden geçecek en fazla dört boru aynı anda bulunabilir. Geçiş yapan dört adet borudan sadece 2 adedi ,2″den (51 mm) daha büyük bir nominal çapa sahip olabilir. Geçiş yapan boruların kendi aralarındaki ve/veya delik kenarı ile aralarındaki boşluklar 51 mm – 76 mm arasında olabilir. Borular; Döşeme veya duvarın her iki tarafında rijit bir şekilde sabitlenmiştir. Aşağıdaki tip ve boyutlarda metalik borular kullanılabilir:

2A) Çelik Boru

Nom 4 inç (102 mm) çaplı (veya daha küçük) sert galv çelik boru.

2B) EMT Borusu

Nom 4 inç (102 mm) çaplı (veya daha küçük) çelik EMT boru.

2C) Bakır Boru

Nom 4 inç (102 mm) çaplı (veya daha küçük) Tip L (veya daha ağır) bakır boru.

2D) Çelik Boru

Nom 4 inç (102 mm) çap (veya daha küçük) SCH 5 (2,11mm) et kalınlığı (veya daha kalın) çelik boru.

3) Yangın Durdurucu Sistem

Yangın Durdurucu Sistem Detayı Aşağıdaki Bileşenlerden oluşturulur.

3A) Hasır Tel

3 mm çaplı tel ile oluşturulmuş çelik hasır U şeklinde bükülerek Arka dolgu malzemesini tutmak amacıyla resimdeki gibi montajlanır.

3B) Yangın Durdurucu Malzeme, Arka Dolgu Malzemesi

Min 50 mm kalınlıkta ve min 64 kg/m³ yoğunlukta (veya daha fazla) taşyünü şilte kalıcı bir kalıp olarak arka dolgu malzemesi olarak kullanılır. Yangın Durdurucu Mastik kalınlığı için yeterli mesafe pay bırakılarak deliğin içine sıkıca yerleştirilir.

3C) Yangın Durdurucu Malzeme

-Yangın Durdurucu Mastik- boru geçişi yangın durdurucu delik içinde dolgu malzemesi min 25 mm kalınlığında, döşemenin üst yüzeyi veya duvarın her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şeklinde uygulanır. Dolgu malzemesi kürlendikten sonra çatlama meydana gelirse, çatlaklar ek dolgu macunu ile kapatılacaktır. İlgili Ürün MC 150+ Yangın Durdurucu Mastik‘tir.

Detay İçeriği Ürünler & Alternatifleri